HandelskadeNijmegen

Gebiedsontwikkeling: BPD

Hoofdaannemer: VORM Bouw b.v.

Hendriks ruwbouw mag in opdracht van VORM Bouw B.V. het betoncasco bouwen van de Handelskade in Nijmegen. De Handelskade bestaat uit 9 markante gebouwen. Stuk voor stuk bijzondere bouwwerken die in het bouwproces één voor één worden opgeleverd. Als eerste is de Lunet, het gebouw op de kop direct grenzend aan de Waal opgeleverd.  Naast commerciële ruimte worden tevens appartementen gebouwd voor zowel verhuur als verkoop. Het project ligt tussen de Haven en het spoor in, ten zuiden van de Waal.

De Lunet is opgeleverd inclusief de HSB-elementen en prefab balkons en galerijen. Het betoncasco wordt gerealiseerd met tunnelbekisting van Hendriks stalen bekistingtechniek. De stabiliteitswanden worden in het werk gestort met paneelbekisting.

Eén van de uitdagingen is de uitkraging op de 9e en nogmaals op de 12e verdieping. Op ruim 26 meter hoogte kraagt de 9e verdieping uit over de haven. Hendriks ruwbouw heeft samen met Doka gezocht naar een passende ondersteuning. De complexiteit was extra groot omdat de bodem nagenoeg niet belast mocht worden, waardoor de ondersteuning de krachten af moest dragen aan de fundering van het gebouw.

Inmiddels is Hendriks ruwbouw in de afrondende fase van blok C (Dock I)  en is gestart met de bouw van blok B (Havenkraan).

Op dit moment zijn de eerste 4 gebouwen in gebruik genomen, dit betreft De Lunet, Dock I, Havenkraan en Batavia. Tevens is de ruwbouw gereed van Kadekraan en Dock II (blok F en E2). Hier is begonnen aan de afbouw.
Eén van de uitdagingen was de prefab kraanpoot voor het gebouw aan de waterzijde. Deze staat vanaf het niveau kelder tot en met het dak. De prefab kraanpoot is laag voor laag meegenomen tijdens de uitvoeringsfase. Vanaf de 4e verdieping werd de kraanpoot gekoppeld aan de balkons.
De ruwbouw van blok E2 (Dock III) is in volle gang en is naar verwachting begin 2017 gereed.
De werkvoorbereiding is gestart met de overige blokken. Het eerstvolgende blok wat in de uitvoering op de planning staat is Hezelpoort (Blok H-E3), het gebouw op de kopse kant van het project langs de Voorstadslaan.

Wij nodigen u graag uit om de komende maanden de vorderingen van de bouw van de Handelskade te volgen. Op onze website zullen regelmatig nieuwe foto’s worden geplaatst. Daarnaast kunt u ook een kijkje nemen op de projectwebsite www.handelskade.nu

Terug naar overzicht