Studentencomplex als eyecatcherUitdagende verspringing en versmalling

Waar 100 jaar geleden het Groningse kunstcollectief De Ploeg samenkwam, wordt momenteel de hand gelegd aan de laatste fase van de ruwbouw van een gebouwencomplex met 698 studentenwoningen. De ruwbouw van het complex wordt in opdracht van Geveke Bouw en Ontwikkeling gerealiseerd door Hendriks ruwbouw.

Als subtiele verwijzing naar één van de bekendste gezichten van het Groningse kunstcollectief De Ploeg, wordt een schilderij van Henk Werkman in het hoogbouwdeel verwerkt. De nieuwbouw heeft een U-vormig grondplan en wordt speciaal ontwikkeld voor (internationale) studenten. In de plint van het gebouw is ruimte voor lichte horeca, met name gericht op de bewoners van het complex, maar ook wijkbewoners zullen welkom zijn.

Aardbegingsbestendig bouwen

In overleg met de NAM is de nieuwbouw aardbevingsbestendig ontworpen. Voor de ruwbouw heeft dit tot gevolg dat aanzienlijk meer wapening en sliders in de fundering zijn verwerkt, waardoor eventuele schokken kunnen worden opgevangen. Dit had ook gevolgen voor de bouw. Projectleider Hardie Schreuder van Geveke Bouw hierover: “Door de aardbevingsbestendige uitvoering moest de fundering zwaarder worden uitgevoerd. Dit zorgde onder meer voor aanzienlijk meer wapening en zwaardere stabiliteitswanden. De start is daardoor wat moeizamer geweest, maar dat was maar van tijdelijk aard.”

Laag- en hoogbouw in tunnelbekisting

De U-vorm van de nieuwbouw is opgetrokken als laagbouw met vijf bouwlagen. Aan één van de poten van de U reikt de hoogbouw 74 meter  de lucht in.  Het U-vormige complex omsluit een binnentuin die aansluit op het Reitdiep. Het woningaanbod zal bestaan uit 467 appartementen en 231 shortstay-appartementen van twintig tot veertig vierkante meter groot. De 24 verdiepingen tellende woontoren omvat naast de kleinere appartementen ook tweelaagse woningen op de bovenste verdieping.

“De realisatie van de ruwbouw werd verzorgd door Hendriks ruwbouw. De lagen zijn opgetrokken met tunnelbekistingen waarvoor Hendriks speciaal een rupskraan klaar had staan.”

Een snelle ruwbouw is mogelijk dankzij de stalen tunnelbekistingen waarmee de verdiepingen worden gerealiseerd. Hardie Schreuder van Geveke Bouw: “Bouwen is altijd een kwestie samenwerken. Dat hebben ze bij Hendriks ruwbouw goed begrepen. De samenwerking en het contact is goed en het tunnelen van de verschillende verdiepingen verliep helemaal volgens planning. Bovendien merk je aan alles dat veiligheid hoog in het vaandel staat. Gezamenlijk werken we in een app die bijdraagt aan de veiligheid op de bouwplaats. Prima dat Hendriks zo bewust bezig is met dit onderwerp.”

Mooie puzzel

Werkvoorbereider Douglass Dall van Hendriks ruwbouw over het project in Groningen: “Een mooie puzzel om de grote hoeveelheid appartementen snel en efficiënt met ons tunnelsysteem te kunnen bouwen. Extra interessant wordt het nog eens doordat het gebouw bij de overgang van laagbouw naar hoogbouw enigszins verspringt. Daarnaast zijn de bovenste verdiepingen, waar de tweelaagse woningen komen, versmald. Juist de invulling van dergelijke aspecten is enorm gebaat bij een goed overleg tussen werkvoorbereider en uitvoerder. Daar hebben we ook bij dit project weer in geïnvesteerd. Samen sta je altijd sterker.”

De laatste stort van de ruwbouw staat gepland voor week 29. Het complex wordt naar verwachting begin 2020 geopend.

Terug naar overzicht