Hendriks ruwbouw realiseert woontoren in tunnelbekistingstechniekEDGE: beeldbepalend landmark in Eindhoven

Maak van een stadsparkeerterrein een nieuwe woon- en werkomgeving met een 70 meter hoge woontoren en een state-of-the art kantoorgebouw met 11 verdiepingen. Dat is de opgave waar Jongen Bouwpartners uit Landgraaf voor staat. De ruwbouw van de woontoren wordt daarbij door Hendriks ruwbouw gerealiseerd met tunnelbekisting.

Beeldbepalend landmark

EDGE Eindhoven tovert een voorheen saai landschap om tot een nieuw beeldbepalend landmark. Het project bestaat uit een opvallende 70 meter hoge woontoren met 175 appartementen en een L-vormig, state-of-the-art kantoorgebouw met 11 verdiepingen. Alhoewel iedere vierkante centimeter voor nieuwbouw wordt benut, is er op 1,70 meter boven het maaiveld – op het dak van de parkeergarage – ruimte voor aangenaam groen.

De appartementen in de woontoren zijn voorzien van gesloten loggia’s die de toren een opmerkelijk verticaal accent geven. Horizontaal vallen de twee teruggeplaatste verdiepingen op. Deze ‘inhammen’ bevinden zich ter hoogte van het dak van het kantoorgebouw waardoor de samenhang tussen de gebouwen nog verder wordt benadrukt.

Uitdagend volume

De ruwbouw van EDGE Eindhoven wordt uitgevoerd als tunnelproject, waarbij per verdieping gewerkt wordt met twee tunnels. De tunnels hebben een breedte van 7 meter en een lengte van 18 meter, waarmee in één cyclus één beuk wordt gerealiseerd. Tijdens het tunnelen worden de Isokorf-aansluitingen met de balkons op de kopgevel gelijk meegestort. Omdat op de negende verdieping twee lagen zijn teruggeplaatst, worden van de 1e t/m de 8e verdieping steeds twee stabiliteitswanden in het werk gestort.

De EDGE is niet alleen in uitstraling een uitdagend project. Ook de ruwbouw zorgt voor de nodige hoofdbrekens door het grote volume en de variëteit aan werkzaamheden. Dat zorgt voor het nodige puzzelwerk waar Hendriks ruwbouw als geen ander bedreven in is. Naast de tunnelwerkzaamheden worden het trappenhuis en de trappenwanden alsook de lift- en schachtwanden uitgevoerd met prefab-elementen. Voor de gevels aan kop- en langszijde van de woontoren en voor de wanden van de loggia koos de architect daarnaast voor HSB-wanden.

De wanden aan de langszijden worden door Hendriks geplaatst; de loggiawanden en de wanden aan de kopse kant worden door Hendriks ruwbouw voorgeopperd in de woning respectievelijk op de steiger van de tunnelkist. Het resultaat is een efficiënt bouwproces en hoge doorstroming.

Terug naar overzicht